20-03-2024

5 tips voor een vleugje boho en ibiza in jouw tuin

Hallo lente! De eerste zonnestralen zijn alweer gesignaleerd. Heb jij geen vakantie naar een tropisch eiland op de planning dit jaar? Niet getreurd, wist je dat jij Ibiza gewoon naar je achtertuin kan halen? Helaas niet letterlijk, want wat zou dat fijn zijn. Maar ook al heb je geen hectare grond bij jouw doodnormale rijtjeshuis, ook jij kan dat heerlijke tropische gevoel in de tuin brengen.

De interieurinvloeden die vanuit dit eiland (en andere paradijselijke bestemmingen) zijn overgevlogen, kom je tegenwoordig overal tegen: in restaurants, hotels, strandtenten maar nu ook veel bij mensen thuis. Want dat ontspannen en relaxte vakantiegevoel wil iedereen thuis maar al te graag vasthouden.

Maar hoe doe je dit dan? Hoe krijg je die heerlijke mediterrane levensstijl naar ons koude kikkerland?
Begin met onderstaande tips voor je tuin. Want dan kun je, zodra de schaarse zonnestralen zich laten zien, even gedachteloos neerploffen op een fijne loungebank. Het ontspannen gevoel volgt dan, als het goed is, vanzelf.

1. Lounge alsof je leven ervan af hangt

Die loungehoek is echt belangrijk, dus geef hier extra veel aandacht aan. Kies voor een mooie loungebank van bijvoorbeeld hout of rotan, en zorg voor lichte zittingen voor de echte boho uitstraling. Kies je voor een stalen frame of voor donker wicker, dan ga je meer de moderne kant op en wordt het dus lastiger om echt dat ontspannen boho sfeertje erin te krijgen. Maak de loungebank af met mooie kussens in lichte aardetinten of natuurlijke materialen zoals wol, linnen of jute.

Een aantal toffe loungebanken vind je hieronder:



tuin in ibiza/boho stijl

Tegenwoordig zie je een trend van modulaire loungebanken die je gewoon buiten kan laten staan. Hoe ideaal: met kussens die bestand zijn tegen ieder weertype. Deze hoekbank van HoekbankXXL vind ik echt te gek.

2. Hang in there

Als je veel ruimte hebt in je tuin is een hangmat wel echt een must voor die bohemian touch. Het lekkerst is natuurlijk als je deze, zoals het hoort, tussen 2 bomen kan hangen maar niet iedereen heeft die luxe dus een mooie houten of bamboe standaard zal ook niet misstaan. In deze hangmat met macrame werkjes aan de zijkant waan je je helemaal op Ibiza.En mocht je nou helemaal geen plek hebben voor een hangmat, dan kun je ook nog overwegen om een mooie hangstoel, zoals deze in je loungehoek te hangen of plaatsen.

tuin met hangmat in ibiza/boho stijl

3. Power to the pergola

Met een pergola maak je echt een statement in je tuin. Er zijn tal van mogelijkheden met een pergola. Je kunt er namelijk voor kiezen om het eetgedeelte hieronder te plaatsen of juist de loungeset omdat je daar liever niet vol in de zon zit. Dan kun je de pergola los in de tuin plaatsen of juist tegen een muur zodat je echt een leuk hoekje kan creëren. Je ziet ze met of zonder dak of met een klimplant als dakbedekking. De keuze is reuze!

Wat vooral leuk is aan een pergola is dat je gezelligheid creëert omdat het de openheid in je tuin een beetje breekt. En je kan er allerlei leuke decoratieve items ophangen zoals mooie lampen van natuurlijke materialen of kleine plantjes.



4. Zonder planten geen tuin

Ken je dit spreekwoord? Nee? Haha ik ook niet, maar het is wel zo. Een tuin wordt pas echt een tuin als er planten en bloemen in staan. Groen en kleur voegen levendigheid en sfeer toe. En je raadt het al: wil je een mediterraan sfeertje creëren in de tuin? Voeg dan wat tropische planten toe, zoals palmbomen, bananenbomen en bamboe.

terracotta muur met tropische plant

Lees je goed in of schakel hulp in van een expert want het is wel belangrijk op welke plek dit soort planten staan zodat ze het ook goed doen. Een beetje zonde als je bananenboom aan gort waait omdat deze niet op een beschutte plek staat. En even onder ons: wij hebben thuis een bananenboom in de tuin en afgelopen jaar hebben wij tegen alle verwachtingen in de eerste minibananen gespot! Het is dus mogelijk. Eetbaar zullen ze nooit worden denk, maar dit is toch het toppunt van een tropisch sfeertje.

5. Buiten(lands) genieten

Laat je inspireren tijdens je vakanties en reizen. Kijk goed om je heen en probeer te onthouden (of maak foto’s) waar jij nu echt relaxed van wordt op vakantie. Zijn dit handgemaakte kunstwerken, etnische patronen of sfeervolle terracotta plantenpotten? Dit soort items voegen echt karakter toe aan je ruimte en maken het ook echt persoonlijk. Om je even uit de droom te helpen: de zon kun je helaas niet meenemen 😉

Ook in Nederland kun je gelukkig ontzettend veel van dit soort items, vaak geïmporteerd, kopen. Neem eens een kijkje bij Ibiza Outdoor (deze naam zegt toch al genoeg) of Earthware.



Hé, en krijg je dat ene hoekje maar niet knus of weet je niet zo goed waar je die pergola moet plaatsen om echt dat gezellige sfeertje te krijgen?

Blijf er niet te lang over dubben want voor je het weet is de zomer alweer voorbij. Stuur mij gewoon even een berichtje voor een gratis kennismakingsgesprek.